Strănuți des, îți curge nasul și lăcrimezi abundent? Este posibil să fi răcit, însă la fel de bine te poți confrunta și cu o alergie la polen. Simptomele răcelii sunt similare cu cele ale alergiei, și chiar dacă până la vârsta adultă nu te-ai confruntat cu reacții alergice, trebuie să știi că nu este timpul trecut. Alergiile se pot dezvolta și la maturitate, sub influența schimbărilor de mediu și a unor sensibilități dobândite. Alergia la polen afectează în prezent 40% din populație la nivel global, așadar este important să știm atât când apare și cum se manifestă, cât mai ales cum o putem preveni.
Când apare alergia la polen?
Perioada în care polenul este răspândit în atmosferă diferă în funcție de zona geografică, însă în general durează între două și patru luni. Conform unui studiu publicat de Cambridge University Press în anul 2014, schimbările climatice care determină încălzirea globală au impact și asupra duratei sezonului polenurilor, și implicit asupra persistenței neplăcerilor create de simptomatologia alergiilor. Faptul că alergia la polen este o patologie în continuă creștere și o problemă serioasă de sănătate globală, se datorează și faptului că sezonul polenurilor se instalează în prezent cu câteva săptămâni bune mai devreme și durează mai mult. În acest interval de timp prelungit, chiar și persoanele care nu se știu cu alergii, pot fi sensibilizate la un anumit timp de alergen, prin expunere repetată și constantă la respectivul.
Evitarea plimbărilor lungi în natură nu reprezintă o soluție preventivă atunci când vine vorba de alergiile la polen. Granulele microscopice de polen sunt aeropurtate pe distanțe mari și pot pătrunde în casă prin sistemele de ventilație, însă la fel de bine pot fi aduse în interior prin animalele de companie, sau prin obiectele vestimentare și accesoriile de care particulele se atașează. Odată ajuns într-un spațiu închis, polenul are și mai multe șanse de a declanșa reacții alergice. Venim și cu explicația: anumite tipuri de polen rămân suspendate în aer pe o perioadă lungă de timp, de la câteva zile, până la câteva săptămâni.
Majoritatea polenurilor alergenice provin de la ierburi sau copaci care îi produc în cantități considerabile. O singură plantă poate genera până la un milion de granule de polen pe zi.
Nu toate tipurile de polen produc reacții alergice, iar dacă sunt responsabile de acestea, diferă foarte mult intensitatea. Compoziția chimică a polenului este principalul factor care determină probabilitatea alergiilor sezoniere. De exemplu, polenul de pin este greu, iar aria de răspândire a sa este extrem de redusă. Neputand fi transportat de vânt, foarte rar intră în contact cu pielea sau cu nasul, însă nu același lucru se poate spune despre polenul de stejar care rămâne mult timp în atmosferă, aspect care poate conduce la agravarea reacțiilor alergice.
Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când vine vorba de gestionarea alergiei la polen, este starea vremii care poate crește sau scade probabilitatea manifestărilor neplăcute. Concentrația de polen tinde să fie mai ridicată în diminețile însorite și călduroase, și mai scăzută în zilele reci și umede.
De reținut: perioada februarie – aprilie este favorabilă răspândirii polenului de arbori și arbuști, din aprilie până în iunie trebuie avut grijă la polenul de plante erbacee (graminee), iar din iulie până la final de septembrie (uneori chiar și prima parte a lunii octombrie) predomină în aer polenul de buruieni – ambrozie, macriș, urzică etc.
Cum se manifestă alergia la polen
Reacția alergică la polen se produce atunci când sistemul imunitar reacționează în contact cu factorul declanșator, producând mai mulți anticorpi, cu scopul de a combate substanța percepută drept periculoasă. Desigur, nu orice contact cu fragmentele alergizante, determină un episod alergic. În primul rând pentru a se manifesta simptome alergice este necesară o anumită concentrație de polen/m3, și de asemenea de o expunere îndelungată (de obicei, pe parcursul mai multor ani).
Simptomele ușoare în cazul alergiei la polen constau în:
- Mâncărime nazală
- Rinoree (secreții nazale apoase)
- Strănut în salve
- Congestie nazală
- Mâncărimi în cerul gurii
- Somnolență
- Oboseală cronică
- Disconfort în gât
Alergia la polen poate dura chiar câteva luni bune și nu de puține ori, este însoțită și de complicații precum:
- Scăderea tensiunii arteriale
- Erupții cutanate
- Senzație de greață persistentă sau vărsături
- Leșin
- Agravarea astmului
- Sinuzită – se dezvoltă pe fondul congestiei prelungite a sinusurilor
Cum prevenim alergia la polen
În primul rând, în ceea ce privește alergia la polen, ca și în cazul altor patologii, extrem de importantă este atenția și grija pentru deprinderile de zi cu zi, pentru practicile curente, deoarece acestea influențează atât intensitatea și durata manifestărilor alergice, cât și recurența lor. Desigur, ideală ar fi evitarea contactului cu alergenii, însă dat fiind că acest lucru este practic imposibil, recomandate în special în #SezonulAlergiilor sunt următoarele:
- Purtarea ochelarilor de soare și a unei pălării, mai ales în zilele cu vânt puternic
- Schimbarea prioritară a hainelor de stradă cu cele de casă, urmată de spălarea și uscarea primelor în interior, nu afară
- Spălarea frecventă a mâinilor și a părului
- Minimizarea nivelului de polen din interior, prin instalarea unui purificator de aer performant, care să reducă rapid concentrația de alergeni. Grație tehnologiei de vârf HEPASilent™ și sistemului dublu de filtrare – electrostatică și mecanică, purificatoarele de aer Blueair îndepărtează 99,97% din particulele cu potențial alergen din aerul de la interior: polen, praf, acarieni, păr de animale de companie, compuși organici volatili, microplastice etc. Sunt extrem de ușor de pus în funcțiune, se reglează automat cu o simplă apăsare de buton, au un consum energetic excelent raportat la performanță și sunt incredibil de silențioase.
În articolul următor îți explicam cum te ajută tehnologiile de filtrare a aerului Blueair să previi reacțiile alergice.