Sistemul nostru imunitar are o arhitectură unică și am putea spune, perfectă în mod natural. Suntem înzestrați cu cea mai bună linie defensivă posibilă în lupta împotriva bacteriilor și a infecțiilor cauzate de virusuri, iar atunci când ne confruntăm cu o neplăcere, nu trebuie să ne gândim că apărarea organismului nostru a dat greș, ci trebuie să cunoaștem mecanismele prin care s-a produs respectivul dezechilibru. Informația corectă înseamnă control asupra corpului nostru și prevenție la superlativ, așadar explicăm pe larg în articolul de azi cum se manifestă și cum poate fi gestionată una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale primăverii: rinita alergică sau febra fânului.
Dacă avem un sistem imun atât de eficient, de ce ne mai confruntăm cu simptome alergice?
Alergiile pot fi în egala măsură moștenite genetic – în sensul predispoziției ridicate înspre a dezvolta la un moment dat diferite forme de alergii, și dobândite – caz în care putem aduce în discuție sensibilizarea prin expunere repetată și constantă la anumite alergene. De la un simptom moderat și pasager asociat unei alergii sezoniere (strănut sau mâncărime nazală), până la rinita alergică persistentă, nu este o cale atât de lungă pe cât s-ar putea crede. La fel ca toate reacțiile alergice, elementele străine pătrund în organism prin inhalare, înghițire sau prin contactul cu pielea. Bun, dar sistemul imunitar nu ne vine în ajutor? Uneori se întâmplă ca organismul să confunde anumiți agenți inofensivi, ca de exemplu polenul copacilor, cu agenți periculoși, și să îi atace, ceea ce determină apariția simptomelor de rinită alergică sezonieră (febra fânului).
Atunci când anticorpii intră în contact cu așa-zisul „agresor”, se eliberează anumiți hormoni, numiți mediatori ai inflamației, precum histamina sau proteinazele, efectele acestora concretizându-se în simptome specifice febrei fânului.
Rinita alergică sezonieră se manifestă în general primăvara/vara și la începutul toamnei, cel mai frecvent alergen întâlnit în cazul febrei fânului fiind polenul eliberat de plantele cu flori, copaci și buruieni, sub forma unor granule de dimensiuni foarte mici, iar apoi sporii de mucegai. Pe de altă parte, rinita alergică perenă, este declanșată de alergeni prezenți constant în mediul ambiant, indiferent de anotimp, printre aceștia numarându-se acarienii, particulele fine de praf, părul animalelor de companie etc.
Rinita alergică sezonieră afectează în prezent peste 40% din populația globului, cele mai des întâlnite cazuri fiind în rândul adolescenților și adulților tineri.
În funcție de severitatea și de durata simptomelor, rinita alergică sezonieră poate fi intermitentă – 4 zile pe săptămână sau mai puțin de 4 săptămâni consecutive, persistentă – mai mult de 4 zile/săptămână, ușoară – simptome care nu afectează calitatea activităților din timpul zilei, moderat-severă – simptome supărătoare, care împiedică desfășurarea normală a activităților profesionale sau recreative.
De reținut: rinita alergică sezonieră este de regulă asociată cu conjunctivita și poate fi lesne confundată cu răceala. Spre deosebire însă de răceală, febra fânului NU este contagioasă și ESTE persistentă (durează de obicei aproximativ 3 săptămâni, cât timp alergenul este prezent în aer, spre deosebire de răceală ale cărei simptome se diminuează după o săptămână).
Extrem de interesant este că rinita alergică sezonieră nu se declanșează doar în prezența polenului, ci și a altor factori favorizanți. Dacă ar fi să facem o paralelă, este ca atunci când ne îmbolnăvim pe un fond imunitar slab. Poate că alergenul cu pricina nu ne-ar declanșa simptome specifice de rinită alergică sezonieră, sau poate că respectivele nu ar fi mai atât de intense și de deranjante, dacă nu ar fi susținut și ajutat de alți factori. Iată așadar, ce anume poate favoriza și chiar intensifica febra fânului:
- Stresul, epuizarea fizică și psihică, stările tensionate și cele conflictuale (toate acestea conduc la scăderea imunității și la instalarea hipersensibilității)
- Utilizarea excesivă a unor produse care pot irita mucoasa nazală: detergenți, substanțe chimice, aer condiționat etc.
- Emisiile de dioxid de carbon din mediul înconjurător
- Tulburările metabolice și endocrine
- Hipertensiunea arterială – predispune de asemenea la dezvoltarea rinitelor alergice sezoniere
- Expunerea prelungită la alergenii din aer (fum de țigară, polen etc)
Cum poate fi gestionată corect rinita alergică sezonieră
Primul și cel mai important lucru pe care îl putem face este să evitam expunerea la alergenii prezenți în aer. Acest lucru nu înseamnă să nu mai ieșim din casă, ci să limităm perioadele în care concentrația de polen este foarte ridicată (de obicei la primele ore ale dimineții). De asemenea, cunoscând factorii care favorizează rinita alergică sezonieră, putem realiza un management mult mai bun al acestora, în sensul prevenției. De exemplu: renunțarea la florile de apartament, la produsele alimentare cu miere, la covoarele persane care pot reține cantități mari de praf etc. Netratată corespunzător și la timp, rinita alergică sezonieră se poate croniciza și poate determina apariția astmului bronșic, a sinuzitei, a otitei sau a faringintei.
Un purificator de aer performant reprezintă o investiție în sănătate pe termen lung și un real ajutor în preîntâmpinarea simptomelor rinitei alergice sezoniere. Blueair este lider mondial în sistemele avansate de purificare a aerului, tehnologiile ultra-performante având efecte dovedite în reducerea încărcăturii alergene din aerul de la interior și în combaterea tuturor formelor de alergii. Nu ne rămâne decât să alegem modelul de purificator de aer adaptat spațiului locativ și nevoilor personale, și să ne bucuram de un aer curat, proaspăt și sănătos.