Ce legătură este între aerul poluat și astmul bronșic

Astmul este cea mai răspândită afecțiune respiratorie cronică la nivel mondial, aproximativ 400 de milioane de persoane confruntându-se în prezent cu atacuri de astm bronșic. Dincolo de statistici, se află o realitate de necontestat, evidențiată și de cele mai recente studii publicate în revista Environmental Health Perspectives: poluarea aerului constituie principala cauză a creșterii prevalenței bolii, atât în rândul adulților, cât și a copiilor. Responsabile pentru atacurile de astm nu sunt doar emisiile de carburanți sau cele provenite de la fabrici și centrale electrice, ci și particulele fine regăsite mai ales în aerul de la interior (praf, polen etc). În acest context, un purificator de aer performant reprezintă o investiție necesară și pe termen lung în sănătatea întregii familii.

De ce episoadele de astm sunt asociate cu expunerea la aerul poluat

Astmul este o afecțiune inflamatorie cronică a căilor aeriene superioare și este influențat de interacțiunea dintre factorii genetici și de mediu. Incidența astmului a crescut semnificativ odată cu industrializarea accelerată, expunerea la aerul poluat fiind direct responsabilă de bronșite, astm și boli pulmonare. Nu întâmplător, cele mai multe cazuri de astm sunt înregistrare în mediile urbane poluate, fiind corelate de asemenea cu alergiile. Peste trei sferturi din persoanele care se confruntă cu astm bronșic sunt alergice la acarieni din praf, polen, mucegaiuri și păr de animale de companie.

Nu mai este un secret faptul că din momentul în care ieșim afară respirăm aer plin de particule nocive. Însă nici acasă nu suntem feriți de poluare, ba din contră, calitatea aerului de la interior este de aproximativ 5-6 ori mai slabă decât cea a aerului din mediul înconjurător. Dacă arderea de combustibili fosili este responsabilă pentru majoritatea poluanților din atmosfera liberă (oxizi de azot, monozid de carbun, dioxizi de sulf și PM – suspensii în aer), particulele fine de praf, compușii organici volatili, polenul, acarienii, de care suntem înconjurați în spațiile închise, au rol toxic, iritativ asupra căilor aeriene, producând inflamații fie asupra mucoaselor nazale, fie a celor bronșice. Chiar și în concentrații scăzute, poluanții din aer au un impact negativ asupra sănătății respiratorii, crescând hipersensibilitatea. De altfel, expunerea zilnică la aerul poluant este asociată cu un risc ridicat de astm în copilărie.

Un atac de astm se poate produce atât imediat după expunerea la un factor declanșator, cât și după câteva ore sau zile. Foarte interesant este și faptul că simptomele astmatice sunt mai supărătoare în timpul nopții, atunci când se declanșează de obicei crize de tuse sau dispnee.

Cum poate fi de ajutor un purificator de aer în gestionarea astmului bronșic

  1. Reducerea concentrației de particule poluante din aer reprezintă un prim pas în prevenirea atacurilor de astm. Grație tehnologiei proprii HEPASilent™, care alătură două tipuri de filtrare – electrostatică și mecanică, purificatoarele de aer Blueair elimină eficient, în doar câteva minute, 99,97% din alergenii din aer – polen, praf, păr de animale de companie, acarieni, fum de tutun, compuși organici volatili etc.
  2. Respirăm aer curat și sănătos 24/7. Chiar și în modul standby, tehnologia GermShield™ încorporată în gama de purificatoare de aer HealthProtect™ de la Blueair, are grijă să monitorizeze activ încăperea și să activeze automat funcționarea atunci când condițiile sunt ideale pentru dezvoltarea germenilor, a virusurilor și a bacteriilor.
  3. Reducem semnificativ cantitatea de praf inhalată și inflamarea căilor respiratorii. Tehnologia DustMagnet™ atrage particulele de praf din aer ca un magnet, captând în mod silențios 99% din praful aeropurtat înainte ca acesta să fie inhalat și să se așeze pe mobilă și pardoseli.
  4. Performanță de neegalat chiar și în cele mai poluate medii. Locuința se află în apropierea unor zone industriale, a unei gări sau a unei fabrici? Nicio problemă. Purificatoarele Blueair din gama Classic sunt dotate adițional cu filtrul cu tehnologie Smokestop™, pe bază de cărbune activ, care îndepărtează poluanții gazoși grei, smog-ul, emisiile de carburanți, fumul dens și mirosurile neplăcute.

Te invităm să descoperi gamele de purificatoare de aer Blueair și să alegi modelele care răspund cel mai bine nevoilor tale și dimensiunilor spațiului locativ. De peste 25 de ani, compania suedeză Blueair proiectează cele mai performante sisteme de filtrare a aerului menite să îmbunătățească calitatea vieții și să prevină/amelioreze problemele de sănătate cauzate de expunerea la poluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a îmbunătăți experiență ta pe E-Klarwin