Alergiile specifice lunii mai: la ce trebuie să fim atenți și cum le putem preveni

 

Luna mai este poate cea mai frumoasă și cea mai blândă lună a primăverii. Este luna în care grădinile înflorite se transformă în colturi de Paradis și în care oriunde ai merge poți fi surprins de miresme delicate și de prospețimea ierbii verzi. Ai toate motivele să închizi ochii și să tragi adânc aer în piept, însă oricât de tentant ar fi să petreci cât mai mult timp în natură, trebuie să gestionezi cu atenție perioadele de expunere la polen, mai ales dacă ai deja o predispoziție la alergii. Temperaturile sunt în creștere, deja gândul îți zboară la vacanțe, însă nu te lăsa înșelat de aparențe. În luna mai se înregistrează cele mai agresive alergii, și chiar dacă vorbim doar despre câteva săptămâni, alergia determinată de graminee poate afecta semnificativ calitatea vieții.

Riscul de a dezvolta alergii la polenul de graminee este mai ridicat în mediul urban

Cum este posibil acest lucru în condițiile în care spațiile verzi din orașe ocupă o pondere redusă? Polenul de graminee înseamnă grâu, secară, ovăz, orz, dar și cereale sălbatice care sunt peste tot și pe care le numim generic buruieni. Acele buruieni care cresc în jurul blocurilor, pe marginea trotuarelor și a aleilor din parcuri, în preajma pomilor și a rondurilor cu flori, și care dacă nu sunt îngrijite și tăiate la timp, răspândesc în aer grăuncioare de polen de dimensiuni foarte mici. Aceste particule invizibile cu ochiul liber, sunt purtate de vânt pe zeci de kilometri.

Dacă în zonele deschise, polenul este aeropurtat fără niciun fel de opreliști, în oraș, granulele de polen întâlnesc blocurile înalte și rămân astfel la o altitudine mai joasă. Prin urmare, expunerea la polen este mult mai agresivă, iar riscul de alergii considerabil mai ridicat.

Cea mai mare concentrație de polen este la primele ore ale dimineții, dar și în jurul prânzului, iar expunerea prelungită și repetată poate determina o sensibilizare a organismului chiar și în rândul persoanelor care nu s-au confruntat niciodată cu alergii.

De reținut: reacțiile alergice se pot declanșa atât în copilărie, cât și la vârsta adultă, principalul factor fiind reprezentat de schimbările climatice.

Cum poți preveni declanșarea reacțiilor alergice la polenul de graminee?

În primul rând, recomandarea noastră este să limitezi timpul petrecut în aer liber, în special în zilele cu vânt puternic. E suficient o adiere de vânt pentru ca polenul să îți declanșeze o reacție alergică. Nici acasă nu ești însă ferit de orice pericol. Poate nu te-ai gândit până acum, însă polenul se depune și pe rufele proaspăt spălate și uscate afară. Crezi că schimbi așternuturile, prosoapele, fețele de masă, dar de fapt aduci în casă cantități mari de polen. Același lucru se întâmplă și atunci când vii de afară. Hainele pe care le-ai purtat în ziua respectivă ar trebui imediat schimbate și introduse în mașina de spălat pentru a preveni răspândirea granulelor de polen și stagnarea acestora în aerul de la interior.

Nici zilele capricioase de primăvară nu îți sunt de ajutor. Ploile liniștite curăță aerul de alergeni, în schimb furtunile împrăștie particulele de polen, agravând simptomele alergice – congestie nazală, strănut frecvent, tuse, mâncărimi, lăcrimare în exces etc.

Un purificator de aer performant este cea mai bună investiție pentru sănătate

Este important să aerisești frecvent atunci când ești acasă, pentru a beneficia de oxigen proaspăt și pentru a facilita eliminarea poluanților atmosferici și a mirosurilor neplăcute, însă la fel de important este să ai lângă tine un purificator de aer performant care să asigure o igienizare corespunzătoare a aerului. Purificatoarele de aer Blueair dotate cu tehnologia proprie HEPASilent™, alătură două sisteme de filtrare – mecanică și electrostatică, pentru o eficiență de neegalat în îndepărtarea polenului, a prafului, a mucegaiurilor și a tuturor particulelor din aer cu potențial nociv pentru sănătate. Reducând încărcătura de alergeni din aerul din spațiile închise și limitând expunerea la aceștia, poți ține sub control reacțiile alergice și poți respira fără griji.

Purificatoarele de aer Blueair sunt proiectate pentru a se integra perfect în orice spațiu locativ, indiferent de cât de mic sau mare este respectivul, sunt extrem de silențioase, se reglează automat, și prezintă avantajul unui consum energetic redus raportat la performanță. Mai mult decât atât, cu ajutorul aplicației Blueair poți controla funcțiile purificatorului de la distanță și poți verifica în orice moment calitatea aerului.

Blueair face ca totul să fie mai ușor și mai simplu. Și te ajută mai ales să deții controlul în situații care până nu demult erau dificil de gestionat. Este momentul să spui STOP ALERGIILOR și să îți schimbi viața în bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a îmbunătăți experiență ta pe E-Klarwin