Bolile pulmonare care au drept cauză aerul poluat

Aerul poluat nu ne provoacă doar stări de disconfort, ci ne răpește ani de viață. Cu cât inhalăm mai multe particule nocive și cu cât petrecem mai mult timp în spațiile închise în care concentrația acestora depășește de câteva ori bune nivelul admis, cu atât speranța de viață scade. La nivel mondial, se estimează în prezent că pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, expunerea la aerul poluat se traduce prin pierderea a doi-trei ani de viață. Explicăm în articolul de azi care sunt bolile pulmonare cauzate de poluare și cum le putem preîntâmpina.

Aerul poluat – o problemă de sănătate publică

Nivelurile din ce în ce mai ridicate de poluare urbană, și mai ales casnică, reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică la nivel mondial. Peste 70% din afecțiunile pulmonare și cardiologice au drept cauză aerul poluat, iar pe măsură ce locuințele se dezvoltă și se modernizează, potențialul de poluare al aerului de interior nu are nicio șansă să se reducă, ci din contră, să crească în permanență.

Poluanții atmosferici fragilizează bronhiile, acestea devenind mai expuse la virusuri și bacterii. La nivel global se estimează că peste un milion de cazuri de bronșite acute și cronice, emfizem pulmonar și diferite forme de pneumonie sunt provocate de aerul poluat.

“Aerul poluat a fost asociat cu multe boli respiratorii. Efectele negative constau în scăderea funcției pulmonare, creșterea riscului de infecții, exacerbări ale astmului și BPOC precum și o prevalență crescută a astmului în copilărie. Aerul poluat are impact și asupra cancerului pulmonar.

Aerul din locuințe conține aceleași particule poluante ca și aerul exterior, dar la respectivele se adaugă și alte componente: fumul de țigară, alergenii, emisiile de la materiale de construcție sau mobilier.”, explică Dr Claudia Vâlcu, medic primar pneumologie.

Pericolul pe care nu îl percepi pe moment, însă care îți afectează în timp sănătatea

Nu ești alergic, nu ai probleme cu plămânii, și nici nu te numeri printre persoanele care răcesc des sau cărora le este mai greu să se adapteze la schimbările de temperatură. Perfect! Te-ai gândit însă că expunerea la aerul poluat îți poate afecta în mod tacit și treptat sănătatea? Acum te simți bine, însă peste câțiva ani te poți confrunta cu probleme care par să se fi ivit din senin. O parte dintre particulele nocive din aer au capacitatea de a produse modificări ale funcțiilor celulare, în sensul deteriorării acestora. În funcție de tipul de noxe la care te expui și de concentrația acestora, procesul de degradare celulară poate fi mai lent sau mai accelerat.

Aerul de la interior este de cinci ori mai poluat comparativ cu cel de afară, și dat fiind că majoritatea timpului ți-l petreci într-un spațiu închis (acasă sau la birou), pericolul este cu atât mai mare. Particulele fine (PM) de praf, cele mai răspândite în aerul din locuințe sau clădiri de birouri, poate penetra peretele alveolar și al capilarelor sangvine, pătrunzând în sistemul circulator. Odată acumulate pe pereții vaselor de sânge și la nivelul ficatului, aceste particule fine provoacă boli cronice și neurodegenerative.

Soluția: tehnologiile avansate de filtrare a aerului oferite de Blueair. Purificatoarele de aer obișnuite împing aerul poluat printr-un filtru, însă tehnologia proprie Blueair, HEPASilent™, alătură două metode de filtrare – electrostatică și mecanică, pentru o eficiență de neegalat până în prezent. Rezultatul este mai mult aer curat, cu un consum energetic redus și cu un nivel de zgomot insesizabil (similar unei șoapte). În doar câteva minute sunt îndepărtate din aer 99,97% din particulele cu dimensiuni de până la 0,1 microni: praf, polen, spori de mucegai, bacterii, virusuri, acarieni, compuși organici volatili etc.

Descoperă gamele de purificatoare de aer Blueair și alege modelul care se potrivește cel mai bine dimensiunilor spațiului locativ și nevoilor tale. Blueair se mândrește cu peste 25 de ani de excelență în sistemele de filtrare a aerului și cu parteneriate la cel mai înalt nivel, care certifică calitatea, performanța și fiabilitatea produselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a îmbunătăți experiență ta pe E-Klarwin