Gătește cu drag, dar fără a răspândi în casă mirosuri neplăcute

Profesioniștii din domeniul sănătății ne sfătuiesc să consumăm cel puțin o porție de pește pe săptămână, dar gătitul poate lăsa o amintire olfactivă neplacută în casa ta timp de câteva zile. Un purificator de aer nu numai că te va ajuta la eliminarea mirosului preparatelor din pește, dar va neutraliza și alte arome cele care persistă după ce ai gătit cu condimente delicioase, dar foarte parfumate, precum curry sau oregano. În plus, mesele de Sărbători alături de cei dragi se anunță a fi copioase și înmiresmate, perioada aceasta fiind extrem de potrivită pentru a lua în calcul achiziția unui purificator de aer (sau de ce nu, să îl ceri cadou lui Moș Crăciun).

 

Mirosurile de gătit și sănătatea ta

Dincolo de a fi neplăcute, unele clase de mirosuri și compuși organici volatili (COV) eliberați în timpul gătitului pot fi de fapt nesănătoase. Nivelul și tipul de COV emiși sunt puternic afectați de ingrediente, de uleiurile de gătit, de combustibilii pentru încălzire și de modul în care sunt preparate alimentele, dar pot include și compuși sulfuroși, azotați, hidrocarburi și alcool. Spre exemplu, aldehidele, care irită ochii și pielea, se numără printre cei mai frecvenți poluanți eliberați în timpul procesului de gătire.

Expunerea și inhalarea constantă a emisiilor de compuși organici volatili (COV), în special într-un spațiu închis, cu ventilație slabă, poate duce la efecte secundare nedorite, cum ar fi ameţeală, oboseală, dureri de cap, erupții cutanate și chiar afectiuni respiratorii. S-a demonstrat că un miros puternic are un efect negativ semnificativ asupra astmului.

În plus, în bucătărie mai există o sursă de poluare a aerului: plitele pe gaz și sobele care emit un amestec de gaze potențial dăunătoare, inclusiv dioxid de azot (NO2), monoxid de carbon (CO) și alți poluanți nocivi.

 

Elimină un purificator de aer mirosurile de gătit?

Da! Cel mai bun mod de a evita mirosurile este să le elimini din aer cât mai repede posibil. Dar deschiderea unei ferestre sau utilizarea orificiului de ventilație din bucătărie nu sunt suficiente atunci când vine vorba de gestionarea mirosurilor puternice și a fumului. Acest lucru este valabil mai ales atunci când gătești alimente cu miros puternic, cum ar fi peștele, ceapa sau carnea afumată, într-un spațiu mic, într-un apartament compact.

Spre deosebire de odorizantele care doar îl maschează, purificatoarele de aer te scapă complet de miros. Aceasta este o modalitate mult mai bună de a îmbunătăți calitatea aerului din casa ta. În loc să introducă molecule suplimentare în aer, pentru a-ți parfuma casa, un purificator de aer rezolvă problema prin eliminarea moleculelor care provoacă mirosul neplăcut.

 

Care este cel mai potrivit purificator de aer pentru eliminarea mirosurilor de gătit?

Problema cu mirosurile de gătit este că uneori pot persista prea mult timp. De obicei, acestea provin de la vase și tigăi murdare, precum și de la alimentele care au fost lăsate ore în șir pe masă sau cele aruncate în coșul de gunoi. Mucegaiul poate fi, de asemenea, o sursă de mirosuri neplacute.

Purificatoarele de aer tradiționale, prevăzute cu filtrare mecanică, nu îndepărtează elementele gazoase, precum COV. Nici cele prevăzute cu filtru HEPA nu pot elimina moleculele gazoase, dar pot elimina particulele solide care le provoacă – acestea includ substanțe precum mucegaiul, bacteriile, fumul și părul de animale. Dar, dacă purificatorul tău de aer e dublat de un filtru cu carbon activ, atunci vei avea o protecție uimitoare împotriva mirosurilor în orice zonă a casei tale. În plus, alimentele nu se contaminează și nu își schimbă gustul.

Acest filtru de cărbune activ este un neutralizator, care captează mirosurile de gătit, inclusiv de alimente prăjite ori resturi amestecate. Baconul, de exemplu, are un miros foarte special atunci când este prăjit într-o tigaie, dar eliberează compuși organici volatili și hidrocarburi care sunt prea mici și greu de îndepărtat din aer prin filtrele HEPA tradiționale.

Purificatoarele de aer de la Blueair combină tehnologia proprie HEPASilent™ cu cărbunele activ prezent în filtre pentru a scăpa de miros, a-l capta și a-l ascunde departe de bucătărie și de celelalte încăperi. Cărbunele activ prezent în filtrul Blueair cu tehnologie Smokestop™ neutralizează orice miros puternic, împrospătează aerul și elimină poluanții gazoși cum ar fi COV.

Atunci când alegi un purificator de aer, e bine să ai în vedere unul cu detecție automată. Această caracteristică îți permite să te relaxezi și să lași dispozitivul să își facă treaba. Senzorul aparatului  detectează cât de murdar sau de curat este aerul tău și se adaptează automat în funcție de setările lui.

Gătitul este o sursă semnificativă de poluare, dar folosirea unui purificator de aer performant este printre cele mai bune modalități prin care poți îmbunătăți calitatea aerului din interiorul bucătăriei și, prin extensie, a casei tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Folosim cookie-uri pentru a îmbunătăți experiență ta pe E-Klarwin