Importanța aerului curat în dezvoltarea și creșterea copiilor

Fiecare copil ar trebui să poată respira aer curat și nepoluat, dar totuși nouă din zece copii din întreaga lume inspiră toxine care depășesc nivelurile de siguranță. Conform previziunilor UNICEF, până în 2050 poluarea aerului va deveni principala cauză a mortalității copiilor.

Aerul poluat dăunează plămânilor și creierului, chiar și la niveluri mici de expunere, copiii  confruntându-se cu o serie de probleme de sănătate – de la astm, alergii și pneumonie până la autism, tulburare de tip deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). De asemenea, copiii care trăiesc în medii poluate prezintă un risc mai mare de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Poluarea aerului exterior este cauzată de arderea deșeurilor, diferitele procese industriale,  emisiile din transportul rutier și arderea combustibililor solizi pentru gătit, încălzire și iluminat. Cele mai comune surse de poluanți din interior sunt mucegaiurile, acarienii, bacteriile, părul de animale, PM10 și PM2,5 (particule cu diametre de maximum 2,5, respectiv 10 microni), precum și substanțele chimice și COV (compușii organici volatili cum ar fi formaldehida și benzenul) din vopsele, produse de îngrijire personală şi materiale de construcţie.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății peste 90% dintre copiii cu vârsta sub 15 ani respiră aer poluat în fiecare zi (adică aproximativ 25% din populația globală). Mai multe detalii aici.

De ce copiii sunt mai vulnerabili la poluarea aerului decât adulții?

Aproximativ 300 de milioane de copii trăiesc în prezent în zone unde aerul este extrem de poluat, acesta depășind limitele internaționale admise de cel puţin şase ori. Sugarii și copiii mici respiră mai mult aer decât adulții. Un adult tipic înregistrează între 12 și 18 respirații pe minut, în timp ce un copil de 3 ani are între 20 și 30 de respirații pe minut, iar un nou-născut de la 30 până la 40 de respirații/minut. De asemenea, sistemul imunitar al copiilor este încă în curs de dezvoltare, iar la vârste mici aceștia sunt foarte sensibili la virusuri, bacterii și alte infecții. În plus, ei se joacă foarte mult la nivelul solului, unde particulele fine cum ar fi praful și alți poluanți, se găsesc în concentraţii mai mari.

Aerul pe care un copil îl respiră în primele 1000 de zile de viață este esențial pentru sănătatea și procesul de învățare.

Aerul pe care un bebeluș îl respiră în primele 1000 de zile, de la concepție până la vârsta de doi ani este vital. Respirarea unui aer curat este fundamentală pentru dezvoltarea copilului, atât fizică cât și cognitivă, această perioadă fiind cea în care creierul suferă cea mai rapidă și cea mai importantă dezvoltare.

Expunerea la aerul poluat are loc încă din uter, atunci când embrionul nu are mai mult de 3 săptămâni și când plămânii încep să se dezvolte. Conform ultimelor cercetări, poluarea aerului dăunează fătului prin creșterea riscului de avort spontan, de naștere prematură și de greutate mică la naștere (raportul complet aici). În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății consideră esențial ca mamele să evite expunerea la niveluri ridicate de poluare.

Bolile pe care copiii le pot dezvolta și care au drept cauză aerul poluat.

În fiecare an aproximativ 600.000 de copii cu vârsta sub 15 ani mor și alte milioane suferă de probleme de sănătate din cauza toxicității aerului.

Astmul este cea mai frecventă afecțiune pulmonară cronică la copiii din întreaga lume. La nivel global deja până la 14% dintre copii suferă de astm și incidența nu pare să încetinească; în fiecare deceniu crește cu o rată de aproximativ 50%.

Dezvoltarea și funcționarea optimă a plămânilor sunt afectate atunci când copiii respiră aer poluat. Cei  care trăiesc în zone foarte poluate au șanse de până la 4 ori mai mari să aibă funcția pulmonară semnificativ redusă la vârsta adultă.

Obezitatea. Expunerea timpurie la niveluri ridicate de PM2.5 și dioxid de azot de la motoarele diesel contribuie la obezitatea infantilă.

Diabetul. Poluarea aerului declanșează inflamația și reduce producția de insulină, crescând riscul de a dezvolta diabet de tip 2 în copilărie.

 Infecțiile acute ale căilor respiratorii inferioare. Particulele din aer inhalate contribuie la apariția infecțiilor respiratorii la copii, cum ar fi pneumonia și bronșita. Potrivit OMS, aproximativ 50% dintre toate decesele cauzate de pneumonie în rândul copiilor sub vârsta de 5 ani au drept cauză principală aerul poluat.

Alergiile. Expunerea la aerul poluat în primul an de viață crește riscul de sensibilitate la polen, acarieni și păr de animale de companie. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), dacă un părinte are alergii, copilul său are cu 25% mai multe șanse de a avea alergii, iar dacă ambii părinți au alergii, riscul copilului de a le dezvolta ulterior este de 60 – 70%.

Dezvoltarea creierului. UNICEF raportează că aproximativ 17 milioane de bebeluși trăiesc în zone în care poluarea aerului este de cel puțin șase ori mai mare decât limitele internaționale admise. Expunerea la aerul poluat poate leza permanent dezvoltarea creierului și abilitățile ulterioare de a învăța, din cauza inflamației produse de către particulele ultrafine de praf care intră în sânge și în creier.

Dizabilități intelectuale. Creierul unui copil este deosebit de vulnerabil și poate fi afectat de o doză mai mică de substanțe chimice toxice în comparație cu creierul unui adult. Aerul poluat are impact negativ în creșterea și dezvoltarea sistemului nervos central la copii și sporește riscul de a dezvolta o tulburare din spectrul autismului (expunerea crescută la PM2.5 în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină dublează riscul ca fătul să dezvolte autism).

Dificultăți de învățare. Aerul poluat poate afecta funcția cognitivă, inclusiv comportamentul impulsiv și tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) la copiii de vârstă școlară. Expunerea la plumb, de exemplu, poate reduce IQ-ul elevilor și cauza dificultăți de învățare, comportament antisocial etc.

Tulburări de somn. Somnul susține creșterea, sporește capacitatea de concentrare și stimulează învățarea. Prin reducerea poluanților precum mucegaiul, acarienii de praf, polenul, scade probabilitatea unui copil de a sforăi sau de a manifesta apnee în somn.

Un mediu mai sănătos pentru copil – modalități de a îmbunătăți calitatea aerului din interior

92% dintre noi trăim în locuri în care poluarea aerului depășește nivelurile considerate sigure de Organizația Mondială a Sănătății. Fie că e vorba de alergeni, de COV din produsele de curățare chimice, păr de animale sau fum de țigară, este important să luam măsuri pentru a îmbunătăți aerul pe care membrii familiei îl respiră zilnic în casă.

  1. Curăță aerul cu purificator cu filtru HEPA și cărbune activ.

Aerul curat este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Devenind mai conștient de aerul pe care îl respiră copilul tău, îi poți crește semnificativ calitatea vieții. Totodată aerul curat îmbunătățește sistemul imunitar și ajută la prevenirea alergiilor.

În timp ce unii părinți folosesc purificatoare de aer ca măsură preventivă, alții au copii care suferă deja de unele probleme respiratorii. În ambele cazuri, prin filtrarea alergenilor și a iritanților, purificatorul îmbunătățește calitatea aerului pe care copilul tău îl respiră. Poluanții pot fi invizibili cu ochiul liber, așa că o cameră fără pată a copilului nu înseamnă neapărat aer curat. Chiar și o cameră nou-nouță cu vopsea proaspătă, mobilier și podele noi poate încă emite COV pentru perioade lungi de timp, iar în timpul sezonului de răceală și gripă, germenii transportați în aer se pot infiltra cu ușurință.

Tehnologia brevetată Blueair HEPASilent™ are o eficiență de filtrare de cel putin 99,97% pentru particule cu dimensiuni de până la 0,1 microni, inclusiv alergeni, virusuri, germeni, acarieni și neutralizează orice miros de mucegai, tutun sau noxe din aerul din interior. Rezultatul este un aer sănătos și proaspăt.

În situația în care ai în casă un aparat de aer condiționat, schimbă filtrele în mod regulat și asigură-te că sunt curate conductele de aer.

  1. Menține un nivel sănătos de umiditate.

Multe dintre camerele copiilor au o umiditate ridicată în timpul verii, care nu numai că face aerul mai greu și mai dificil de respirat, dar stimulează și dezvoltarea ciupercilor și a bacteriilor dăunătoare. În schimb, aerul de iarnă, care este adesea prea uscat, poate duce la sângerări ale nasului, dureri în gât, piele uscată, probleme respiratorii și o senzație generală de disconfort pentru copilul tău. Umiditatea relativă ideală a camerei ar trebui să fie de aproximativ 40%. Folosirea unui dezumidificator și a unui purificator de aer va ajuta la moderarea umidității.

  1. Folosește un aspirator HEPA și respectiv, un aparat de curățat cu abur.

Când ai un copil mic este esențial să menții podelele și covoarele curate și fără germeni. Aspiră podelele și mobilierul cu un aspirator cu filtru HEPA, acesta va capta 99,97% din particulele sub 0,3 microni și va îndepărta eficient și alergenii microscopici dăunători de pe covoare.

Ca o alternativă mult mai eficientă și mai ecologică la dezinfectanții chimici, ia în considerare utilizarea unui aparat de curățat cu abur.

  1. Vopsește ecologic și achiziționează mobilier non-toxic, finisat natural.

Vopseaua și mobilierul duc la creșterea vertiginoasă a concentrației de COV în camera copilului tău, expunerea pe termen scurt la acești poluanți chimici putând provoca iritații ale ochilor, nasului și gâtului, precum și dureri de cap, iar pe termen lung leziuni ale ficatului, rinichilor și sistemului nervos central.  Înainte de a cumpăra un pătuț, o saltea sau alte elemente de mobilier pentru camera copilului, întreabă producătorul despre emisiile de formaldehidă și compoziția materialului.

Pentru a te proteja pe tine și pe copilul tău de vaporii toxici, utilizează o vopsea cu un conținut cât mai scăzut de COV sau chiar ecologică, care este 100% non-toxică. În caz contrar, asigură-te că vopsești camera bebelușului cu șase luni înainte de naștere, pentru a oferi timp suficient aerisirii camerei.

Evită să fumezi în interior, să utilizezi lumânări parfumate, produse de igienă personală puternic parfumate ori detergenți chimici. Folosește țesături și textile organice și ai grijă ca jucăriile să fie fără plastic, din lemn sau cauciuc natural. Nu în ultimul rând, monitorizează calitatea aerului din camera copilului tău.

De asemenea, dacă mergi des cu copilul în mașină, achiziționează un purificator de aer pentru autovehicul pentru a minimiza poluanții din interior si evită drumurile cu trafic intens. Recomandarea noastră este purificatorul Blueair Cabin P2i.

Atunci când aceste nevoi vor fi îndeplinite, copiii vor putea culege beneficii reale pentru întreaga lor viață. Plămânii vor deveni mai rezistenți la infecțiile respiratorii și vor putea face față mai bine efectelor nocive ale poluanților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a îmbunătăți experiență ta pe E-Klarwin