Rezoluții de început de an: un aer mai curat pentru o sănătate mai bună

Fie că facem parte din Generația X, Millennials ori Generația Z, cu toții ne dorim ca în 2022 să avem parte de un cămin în care să ne relaxăm și să ne bucurăm alături de cei dragi. Iar calitatea aerului are un impact extrem de important în ceea ce privește starea de sănătate și cea de bine, de care avem nevoie în casele noastre.

Prin uși, ferestre și sisteme de ventilație, poluanții exteriori precum funinginea, noxele ori polenul intră în locuințe și se amestecă cu praful, cu substanțele chimice provenite de la produsele de curățare, cu mirosurile de gătit, cu bacteriile și virușii. Rezultatul este un cocktail nesănătos de poluanți prins între zidurile căminului nostru.

Cum afectează aerul poluat sănătatea?

În ciuda mecanismelor de apărare prezente în corpul uman, efectele poluării aerului interior asupra sănătății sunt multiple: iritații ale ochilor, nasului și gâtului, dureri de cap, amețeli și oboseală, boli respiratorii, inclusiv astm și alergii, boli de inimă și cancer.

Alergiile și astmul

Alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la alergenii din aer, cum ar fi polenul, acarienii, sporii de mucegai și părul de animale. În prezent, aproximativ 20% din populația globului este afectată de rinită alergică, iar simptomele includ strănutul, curgerea sau înfundarea nasului, mâncărimea și lăcrimarea ochilor.

Simptomele astmului pot apărea sau se pot agrava atunci când calitatea aerului se deteriorează, mai ales dacă persoana bolnavă se află în prezența particulelor în suspensie (PM). În funcție de țară, între 1–18% din populație suferă de astm.

Anumite grupuri sunt deosebit de vulnerabile la efectele nocive ale poluării, cum ar fi copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu boli pulmonare ori cardiovasculare.

O calitate bună a aerului din casă este esențială dacă ai copii. Cei mici sunt mai sensibili la efectele poluării aerului asupra sănătății. Creierul și corpurile lor încă se dezvoltă; ei respiră mai repede și sunt mai activi fizic, absorbind mai mulți poluanți în raport cu dimensiunea lor decât adulții. În plus, în casă, se joacă pe podea, unde se acumulează cel mai mult praf.

Poluarea aerului afectează dezvoltarea fizică și psihică a copiilor. Le oprește dezvoltarea optimă a plămânilor, făcându-i de patru ori mai susceptibili de a avea o funcție pulmonară redusă mai târziu în viață. Acest fapt crește riscul apariției unor boli– de la astm și pneumonie (cele mai comune boli respiratorii din copilărie), până la diabet, obezitate și cancer. Aerul poluat încetinește, de asemenea, capacitatea copiilor de a procesa informații, de a gândi logic. Prin urmare, reducerea poluanților din casă ar trebui să fie o prioritate pentru orice părinte.

Alături de copii, aerul poluat prezintă riscuri mai mari pentru vârstnici, comparativ cu restul populatiei, aceștia fiind mai sensibili la particulele în suspensie (PM), care duc la apariția problemelor cardio-respiratorii.

Atunci când sunt expuși la niveluri ridicate de poluare, persoanele cu boală pulmonară preexistentă pot experimenta simptome precum tuse și dificultăți în respirație. Poluarea provenită de la particulele din aer este asociată cu aritmii cardiace și atacuri de cord, boli de inimă, dureri în piept, palpitații și oboseală.

Pe lângă categoriile vulnerabile, aerul curat este important pentru noi toți: ne afectează respirația, somnul și performanța.

 

Importanța aerului curat pentru un somn bun

Dormitorul este sanctuarul nostru pentru odihnă și relaxare, iar calitatea aerului contează foarte mult. Studii recente au arătat că respirarea unui aer mai curat duce la un somn mai bun. Aerul curat reduce riscul de a dezvolta alergii și de a contracta boli, crește nivelul de oxigenare și calitatea generală a somnului. Cei cu o respirație optimă au parte de un somn mai profund, mai revigorant și sunt capabili să adoarmă mai repede.

În situația în care aerul este poluat, riști să te trezești de mai multe ori pe noapte și să nu intri în cele mai profunde și revigorante etape ale somnului, iar a doua zi te vei simți obosit. Respirația profundă care are loc în timpul ciclurilor de somn este perturbată de alergeni precum ambrozia, praful și mucegaiul, și poate agrava și mai mult simptomele alergiei sau astmului. Acarienii se ascund deseori în lenjeria de pat, provocând accese de strănut și tuse. Chiar și să-ți lași animalele de companie să doarmă cu tine poate înrăutăți simptomele, pe blana lor găsindu-se alergeni din aerul exterior.

Produsele de curățare, lumânările parfumate, vopseaua, degajă în aer poluanți care sunt nocivi pentru respirație. Compușii toxici, cum ar fi glicolul pe bază de eter (care se găsește în materialele de curățare) și dioxidul de azot (găsit în odorizantele obișnuite) pot rămâne în aer mult timp după utilizare. Inhalarea acestor poluanți în timp ce dormi afectează sistemul nervos central și creează probleme respiratorii, inclusiv apneea în somn.

Somnul ne resetează trupurile și mintea, pregătindu-ne pentru o altă zi. Acest proces de resetare este deosebit de important pentru copii, pentru corpurile lor în creștere și pentru dezvoltarea creierului lor.

Calitatea bună a aerului din dormitor favorizează creșterea celor mici și ajută la combaterea răcelii comune și a infecțiilor. Somnul reîncarcă creierul copiilor, crescându-le durata de atenție și ajutându-i să aibă rezultate bune la școală.

 

Importanța aerului curat pentru o productivitate sporită

Având în vedere că mulți dintre noi lucrăm de acasă, este important să creăm la domiciliu un loc de muncă cât mai productiv și sănătos posibil.

O calitate mai bună a aerului se traduce prin mai puțini poluanți și mai mult oxigen. Iar fluxul îmbunătățit de oxigen, odată ajuns la creier, are ca rezultat o performanță cognitivă mai bună, și, în consecință, sunt  creșterea performanțelor. Atunci când aerul este curat, productivitatea crește cu 5%-6% în cazul celor care stau toată ziua în fața unui computer. În schimb, când nivelul de poluare este ridicat, ritmul muncii încetinește.

Sfaturi pentru a îmbunătăți aerul de acasă

Acțiunile simple de zi cu zi pot ajuta la reducerea poluării aerului de acasă.

  1. Aerisește casa dimineața și seara, cel puțin câte 10 minute (aerul din interior este de până la cinci ori mai poluat decât aerul de afară).
  2. Evită lumânările parfumate, cele din parafină sunt cele mai poluante (toxinele eliberate de acestea sunt la fel de nocive ca cele din fumurile de motorină).
  3. Aspiră frecvent și spală regulat lenjeria de pat și alte textile.
  4. Curăță covoarele, întrucât acestea adăpostesc praf, bacterii și acarieni.
  5. Evită substanțele chimice inutile și folosește, în schimb produse de curățare naturale.
  6. Redu utilizarea parfumului și a fixativelor de păr.
  7. Spălă hainele noi înainte de utilizare pentru a reduce cantitatea de substanțe chimice care sunt eliberate în aer.
  8. Nu fuma în interior.
  9. Alege plante precum iedera și crinii, care sunt cele mai bune pentru eliminarea poluanților casnici, conform NASA.
  10. Folosește un purificator de aer în camerele în care îți petreci cel mai mult timp. Un aparat de înaltă performanță care elimină bacteriile, virusurile, praful, polenul și substanțele chimice toxice este de ajutor persoanelor cu astm sau alergii. Însă este la fel de important și pentru cei care doresc să respire un aer curat acasă. Caută eticheta AHAM, pentru a te asigura că purificatorul de aer a fost testat de o terță parte, conform standardelor internaționale.

Astfel de acțiuni simple, precum deschiderea unei ferestre pentru a ventila camera, aspirarea,  curățarea prafului și utilizarea purificatoarelor de aer pentru filtrarea poluanților, sunt rezoluții de care e bine să ținem cont pe tot parcursul anului, dacă dorim să păstăm un aer curat în casă, și, în consecință, noi și cei dragi să fim sănătoși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Folosim cookie-uri pentru a îmbunătăți experiență ta pe E-Klarwin